4 Şubat 2021 Perşembe

Diyetinize mutlaka eklemeniz gereken 10 besleyici bitki

Akşam yemeğinizi süsleyen o yapraklı maydanoz dalları, içeceğinizdeki nane dalları ve salatanızın tepesinde bulunan fesleğen şeritleri renk ve aromadan daha fazla katkıda bulunur. Aynı zamanda zengin değerli besin kaynaklarıdır.

MDLinx ile özel bir röportajda Pleasantville, NY, Beslenme ve Diyetetikte Koordineli MS, Sağlık Meslekleri Fakültesi Kurucu Direktörü Christen Cooper, "Birçok bitki, hastalıkları önleme ve bunlarla savaşma konusunda umut veriyor" dedi. 

"Bu nedenle, kayıtlı diyetisyenler yemeklerdeki tadı artırmaya çalışırken aşırı şeker ve tuzu taze otlarla değiştirmeye teşvik ediyor."

Wesley McWhorter, MS, RD, LD, şef ve diyetisyen, Halk Sağlığı Okulu, Houston'daki Texas Sağlık Bilimleri Merkezi (UTHealth), Houston, TX'e göre taze otlar çeşitli antioksidanlar içerir. 

"Koyu yapraklı yeşillikler gibi, taze bitkilerin yeşil rengi de benzer besin maddelerine sahip olduklarını gösterir" dedi. "Ve diyetinizdeki tuzu ve şekeri azaltmanıza izin verme gibi ekstra faydalara sahipler çünkü arzuladığımız ekstra tadı ekliyorlar."

Bu amaçla, repertuarınıza eklemeye değer 10 bitkinin sağlık yararlarına daha yakından bakalım:

Maydanoz

Doğal idrar söktürücü özellikleri nedeniyle ortaya çıkan maydanoz, sıvı tutulumu ve ödemin tedavisinde yararlıdır, diyor Sharon Zarabi, RD, CDN, CPT, bariatrik program yöneticisi, Lenox Hill Hastanesi, New York City, NY. "Maydanozun sodyum ve potasyum gibi elektrolitleri etkilemeden idrar çıkışını artırdığı biliniyor" dedi. "Ayrıca nefesi ferahlattığı da biliniyor."

BetterThanDieting.com'un yaratıcısı ve Read It Before You Eat It: "Take You to Table to Table" kitabının yazarı Bonnie Taub-Dix, RDN eklendi: "Maydanoz C vitamini sağlar ve antienflamatuvar özelliklere sahiptir."

Nane

Zarabi'ye göre, yüzyıllardır gaz, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarını tedavi etmek için kullanılan nane, ağrı ve ağrıları tedavi etmek için de iyidir. "Nanenin ana bileşeni, gastrointestinal doku üzerinde gevşetici etkisi olan ve bölgesel olarak ağrılı kasları ve vücut ağrılarını hafifletmeye yardımcı olan bir anestezik görevi gören mentoldür" dedi.

Kekik

Meksika ve Akdeniz yemeklerinde yaygın olarak kullanılan kekik, fitokimyasallar ve E vitamini içerir. Zarabi, "Enfeksiyonla savaşmak için en etkileyici bitkidir" dedi. 

"Geleneksel şifacılar, öksürük, soğuk algınlığı, grip ve bronşit gibi solunum sorunlarının tedavisine ilişkin faydalarını öne sürdüler."

Fesleğen

Zarabi, genellikle İtalyan yemeklerinde bulunan fesleğenin kolesterol düşürücü faydaları olduğunu, antioksidan bakımından yüksek olduğunu ve antimikrobiyal faydaları olduğunu açıkladı.

Fesleğen ayrıca beyaz kan hücrelerini koruyabilen suda çözünür flavonoidler olan rientin ve viceninare içerir. 

Ek olarak, fesleğen içinde bulunan güçlü antioksidanların, serbest radikallerin neden olduğu hasarla mücadeleye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Bu yeterli değilmiş gibi, fesleğen ayrıca kanseri önleyebilecek fitokimyasallar içerir.

Kekik

C vitamini açısından zengin olan kekik aynı zamanda iyi bir A vitamini ve manganez kaynağıdır. Malina Malkani, MS, RDN, CDN, medya sözcüsü, Beslenme ve Diyetetik Akademisi ve Wholitarian ™ Lifestyle'ın yaratıcısına göre: 

"Kekik ayrıca antioksidan kapasitesini artıran birçok flavonoid içerir. Ayrıca araştırmacılar, antimikrobiyal bileşenlerin kekik, yiyeceklerin bozulmasını önlemeye ve mikrobiyal kontaminasyona karşı korumaya yardımcı olabilir. "

Dereotu

Rezene, kimyon ve defne yaprağı ile aynı ailenin bir parçası olan dereotu, az miktarda A ve C vitaminine katkıda bulunur. 

"Diğer birçok bitki gibi, dereotu kalp hastalığı riskini azalttığı ve zarar vermediği bilinen yüksek miktarda antioksidan içerir. radikaller, "dedi Zarabi.

Papatya

Antik çağlardan beri tedavi edici olarak kullanılan papatya, sakinleştirici etkileriyle yaygın olarak bilinir. Zarabi, "Çoğunlukla çay poşetlerinde kaynatıldığını görüyoruz." Dedi. 

"Papatya daha iyi uyku ile bağlantılıdır ve huzuru artırabilir. En sık anksiyete ve depresyonu azaltmak için kullanılır ve ayrıca mide rahatsızlığını yatıştırmak için de kullanılabilir."

Adaçayı

Antiinflamatuar ve antioksidan özellikleriyle bilinen adaçayı flavonoidler, fenolik asitler ve oksijen işleme enzimleri içerir. Malkani, "Bu kombinasyon, oksijen bazlı hücre hasarını önlemeye yardımcı olabilir" dedi.

Kişniş

Malkani, antioksidanlarla dolu kişnişin iyi bir A, C, K ve E vitamini kaynağı olduğunu ve enfeksiyonlarla savaşmaya ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabileceğini açıkladı. 

McWhorter, Güneybatı ve Meksika mutfağında sıklıkla kullanılan kişniş, Hint yemeklerinde de lezzetlidir.

Biberiye

İyi bir kalsiyum, demir ve B6 vitamini kaynağı olan biberiye, hem antioksidan hem de antiinflamatuar faydalar sunan bileşikler içerir. 

Malkani, "Bu antioksidan ve anti-inflamatuar faydalar, gelişmiş sindirim ve artan dolaşım dahil olmak üzere çok çeşitli sağlık yararlarını destekleyebilir.

Daha fazla ot yemek için ilham aldığınızı hissediyorsanız, bunları öğünlerinize eklemenin düşündüğünüzden daha kolay olduğunu duymaktan memnun olacaksınız. 

Birçoğu güneşli bir pencere kenarındaki saksılarda gelişecek kadar dayanıklıdır.

Bunları bir mağazadan veya çiftçi pazarından satın alırsanız, en yüksek besin değerini elde etmek için parlak, canlı yaprakları olan taze bitkileri seçmeye çalışın solmuş görünenlerden kaçınarak. 

Otları soğuk suyla durulayın ve kurumaya bırakın. Ardından, taze kalmaları için nemli bir kağıt havluya sarın ve buzdolabında açılıp kapanabilir bir poşet içinde saklayın.

Bunları diyetinize nasıl dahil edeceğinize dair ipuçları için Zarabi, pişirmenin veya yemeğinizi hazırlamanın sonunda yumuşak, yumuşak otlar eklemenizi önerir. 

"Kalıntılar kesme tahtası üzerinde kalacak ve garnitür için daha az lezzet olacağından, onları nazikçe kesin ve çok ince yapmayın," diye tavsiye etti. Yumuşak otlar hazırlarken, morarmayı önlemek için onları mutfak robotu yerine elle doğrayın.

Bu harika küçük bitkilerin yiyeceklerinize büyük bir lezzet katmaktan fazlasını yaptığını unutmayın. Sağlığınızı artırabilecek besinler, antioksidanlar ve diğer özelliklerle doludur ve vücudunuzun hastalıkları önleme ve mücadele etme yeteneğini geliştirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Kadın Hastalıklarına Hangi Bitki İyi Gelir?

Aslanpençesindeki yağ asitleri, selüloz, etken madde, gliko protein, tanen gibi maddeler içeren şifalı bir bitki olduğu belirten uzmanlar &q...